Durant la recent Assemblea General de l’ONU, líders de diverses nacions van expressar el seu ferm rebuig davant les injustícies globals i la necessitat urgent de reformar el Consell de Seguretat de l’ONU per fer-lo més inclusiu i representatiu. Cyril Ramaphosa, president de Sud-àfrica, va destacar la solidaritat internacional que va ajudar al seu país a superar l’apartheid i va prometre no romandre en silenci davant el que va descriure com un apartheid similar que es perpetua contra els palestins a Gaza.
Ramaphosa va fer una crida a la comunitat internacional i a les institucions multinacionals per unir esforços i posar fi al patiment dels civils, subratllant la necessitat d’una acció legal contra Israel a través de la Cort Internacional de Justícia (CIJ). A més, va advocar per un Consell de Seguretat que realment reflecteixi la diversitat global i que pugui respondre de manera efectiva als conflictes en llocs com la República Democràtica del Congo, Sudan, Iemen, Ucraïna i la regió del Sahel.
D’altra banda, el Rei Abdal·là II de Jordània va criticar la crisi actual de legitimitat que enfronta l’ONU, assenyalant que la violència prolongada a Gaza i el desafiament a les sentències de la CIJ estan erosionant la confiança global i l’autoritat moral de l’organització. Va expressar la seva preocupació per la seguretat dels civils i els treballadors humanitaris, especialment els de l’agència de l’ONU per als refugiats palestins (UNRWA), que han estat sota constant amenaça a causa dels bombardejos a Gaza.
El president de Türkiye, Tayyip Erdoğan, també va intervenir per destacar la ineficàcia de les Nacions Unides en la seva missió fundacional, criticant l’estructura actual del Consell de Seguretat dominada per cinc estats membres permanents. Va subratllar que «el món és més gran que cinc» i va descriure Gaza com «el major cementiri del món per a dones i nens», en un moment on la justícia internacional sembla estar fallant greument.
Aquests líders van coincidir en la necessitat de reformar el sistema de Nacions Unides per assegurar que totes les veus siguin escoltades i tingudes en compte, i per restaurar l’eficàcia de l’organització en el seu rol de promoure la pau i els drets humans a nivell mundial. Van fer una crida perquè el Consell de Seguretat reflecteixi un compromís genuí amb la justícia i la equitat, capaç d’afrontar els reptes actuals amb la dignitat i la resolució que les circumstàncies demanden.
25/9/2024
Descubre más desde Isidora Cultural
Suscríbete y recibe las últimas entradas en tu correo electrónico.