redacción
La commemoració del 80è aniversari de l’alliberament d’Auschwitz destaca les infàncies perdudes durant l’Holocaust, revelant que els menors de 15 anys deportats no van sobreviure. Abans del conflicte, Hongria acollia 742.800 jueus, dels quals prop de 400.000 van ser exterminats per l’exèrcit alemany. En una entrevista exclusiva amb RTVE.es, Marion Eppinger, una supervivent hongaresa, comparteix la seva commovedora història de supervivència durant el genocidi nazi.
A l’estiu de 1944, l’arribada en tren de jueus hongaresos a Auschwitz va marcar un dels episodis més foscos de la història. Eppinger recorda com, fins i tot sent una nena, era palpable la por i l’opressió a Budapest. Les lleis antisemites imposades limitaven severament la vida dels jueus, prohibint des de matrimonis mixtos fins a l’exercici de professions liberals.
L’any 1941 va marcar el començament de les deportacions i la intensificació de l’odi i discriminació cap als jueus, que culminaria amb l’ocupació nazi de Hongria al març de 1944 i el subsiquent extermini massiu en els camps de concentració. Luis Ferreiro, director de l’exposició Auschwitz, analitza com les polítiques d’extermini nazis van evolucionar de la segregació a l’aniquilació en camps com Auschwitz, que es va convertir en el símbol de l’Holocaust.
Eppinger, que va aconseguir sobreviure gràcies a l’ajuda d’una família hongaresa que la va ocultar, reflexiona sobre la importància de recordar i aprendre de la història per evitar repetir els errors del passat. L’aniversari de l’alliberament d’Auschwitz serveix no només per recordar als que van perdre la vida, sinó també per reafirmar el nostre compromís amb els drets humans i la dignitat humana, assegurant que tals atrocitats no es repetiran.
Descubre más desde Isidora Cultural
Suscríbete y recibe las últimas entradas en tu correo electrónico.