Doncs bé, al desembre d’aquest mateix any va pronunciar una conferència a la Casa del Poble madrilenya sobre ciència i socialisme, on, a més de parlar d’aquesta qüestió i de l’experiència soviètica, va realitzar una sèrie d’apreciacions sobre el republicanisme i l’internacionalisme del socialisme espanyol, i sobre el seu compromís polític, les seves raons per ingressar en el socialisme, que ens serveixen per conèixer al primer Negrín, abans del seu intens protagonisme històric.
Per a Negrín el Partit Socialista era «essencialment republicà», és més, seria l’única formació política veritablement republicana a Espanya, un Partit que aspirava a aconseguir llibertat per a tots i perquè tots poguessin gaudir-la plenament. Aquesta havia estat una de les raons que l’havien impulsat a ingressar a la formació. Negrín insistia en què ser solament republicà a Espanya era no ser res. La llibertat política, que estaria associada al republicanisme, no servia de res sense un fonament econòmic. Negrín desitjava justícia per a tots i volia per a tots la llibertat econòmica, sense la qual la política no servia per a res.
Però, a més, el PSOE era internacionalista, a no confondre amb antipatriota. El socialisme espanyol era, evidentment, enemic del «patriotisme agressiu, groller, intolerant» que cultivaven els nacionalistes. L’interès general de la Humanitat estaria per sobre de l’interès particular de la nació. Respecte a això, destaquem la següent frase:
«Allò que no podem admetre, allò que no podem c
ompartir ni de lluny, és el patriotisme agressiu, groller, intolerant que cultivaven els nacionalistes.»
Va afirmar que podia haver defensat aquests principis en altres àmbits, al marge de la política, però era impossible desentendre’s de la política. Per al fisiòleg l’apoliticisme no resistia ni el més lleuger anàlisi. L’apoliticisme era sinònim de conformisme. I això era el que havia passat a Espanya, el país més apolític de tots, en la seva opinió, perquè la política l’havien realitzat els cacics, manejant els fils de la vida nacional.
Descubre más desde Isidora Cultural
Suscríbete y recibe las últimas entradas en tu correo electrónico.