Aquest any, el Consell Europeu d’Associacions de Traductors Literaris (CEATL) celebra el Dia Mundial de la Traducció amb l’exposició fotogràfica titulada «Plein Cadre – Portraits de traducteurs», que s’inaugura avui a Estrasburg. Les fotografies d’Anja Kapunkt presenten diversos traductors i traductores de tot el món juntament amb les seves reflexions sobre la traducció.
El projecte és una col·laboració entre el CEATL, el projecte «Plainly visible – Photographs of Translators», el Fons Alemany de Traductors (Deutscher Übersetzerfonds) i Estrasburg – capital mundial del llibre UNESCO 2024.
L’exposició a l’aire lliure, que obrirà les Jornades Europees de Traducció Literària, es pot visitar a l’ajuntament d’Estrasburg del 30 de setembre al 27 d’octubre de 2024.
Els traductors i traductores representats a la postal inclouen (de dalt a baix i d’esquerra a dreta) a Claudia Zonghetti, Rusanka Lyapova, Ranjita Biswas, Jeremy Tiang, Ursula Keller, Giacomo Longhi i Éric Fontaine.
Sovint es pensa en la traducció com un procés sense ambigüitats on el traductor roman en un segon pla. No obstant això, és un procés viu, variable i profundament personal, malgrat la necessitat d’adherir-se a un text original. L’exposició mostra les cares de traductors i traductores de tot el món, i les fotografies van acompanyades de comentaris personals: els subjectes expliquen el que significa per a ells traduir, el que la fa bella i a vegades difícil. Demostren que, tot i que sovint és una feina solitària, els permet sentir-se connectats: amb un text, amb un autor o autora, amb els lectors i les lectores. Així, la traducció crea connexions i supera la divisió del món, respectant alhora les diferències que el defineixen.
Anja Kapunkt va néixer i es va criar al nord d’Alemanya, i ha viscut i estudiat a Berlín, París i Nova York. Tradueix del francès i de l’anglès a l’alemany i també treballa com a fotògrafa. El 2017, va començar el seu projecte «Plainly Visible – Photographs of Translators», amb l’objectiu de crear un arxiu de traductors de tot el món.
Descubre más desde Isidora Cultural
Suscríbete y recibe las últimas entradas en tu correo electrónico.
Deja una respuesta