En una destacada cerimònia al Festival de Cinema de Sant Sebastià, el cineasta català Albert Serra s’ha emportat la Conxa d’Or amb el seu documental «Tardes de soledat», centrat en el món de la tauromàquia i protagonitzat pel torero Andrés Roca Rey. Aquest premi posiciona a Serra a la cima del certamen en la seva primera incursió a la secció oficial, complementant la seva ja impressionant trajectòria que inclou un premi especial del jurat a la secció Un Certain Regard de Cannes per la seva pel·lícula «Liberté».
El documental, que va generar controvèrsia fins i tot abans de la seva estrena a causa d’una petició del PACMA (Partit Animalista Amb el Medi Ambient) perquè fos retirat del festival, ha estat defensat pels organitzadors i ha trobat ressò en el públic i la crítica pel seu audaç enfocament en un tema tan polaritzant com la tauromàquia.
Albert Serra va dedicar el premi al seu equip i als protagonistes de la seva pel·lícula, agraint especialment l’obertura i l’accés que li van permetre acostar-se amb un alt grau d’intimitat a aquest esquerp món. «Només el cinema d’autor, amb un caràcter osat, pot atrevir-se a anar al fons de qualsevol qüestió, inclosa aquesta», va afirmar Serra en rebre el seu premi.
A més del premi principal, el festival també va reconèixer a Patricia Lopez Arnaiz, qui es va emportar la Conxa de Plata a la millor interpretació pel seu paper a «Els destellaments», de Pilar Palomero. Lopez Arnaiz interpreta a una dona que ha de reconnectar amb el seu exmarit a causa del seu estat de salut, una actuació que ha cimentat la seva reputació com una de les actrius més destacades del cinema espanyol contemporani.
En la categoria de direcció, Pedro Martín-Calero va compartir ex aequo el premi a Millor Direcció amb la seva òpera prima «El plor», un llargmetratge de terror que explora la maledicció que sembla perseguir diverses generacions de dones en una família, protagonitzat per Ester Expósito, entre d’altres.
«La guitarra flamenca de Yerai Cortés», primer treball cinematogràfic d’Antón Álvarez (C. Tangana), també va ser reconegut amb una menció del jurat a la secció Nous Directors, destacant la diversitat i riquesa de la proposta cinematogràfica presentada en aquesta 72a edició del festival.
El festival va concloure amb una crida a la contínua exploració del cinema com a mitjà d’expressió artística i crítica, i va reafirmar el seu compromís amb la promoció de noves veus i perspectives en el panorama cinematogràfic global.
Descubre más desde Isidora Cultural
Suscríbete y recibe las últimas entradas en tu correo electrónico.