El president del Govern ha defensat un futur amb més i millor cooperació internacional per avançar en el compliment de l’Agenda 2030 durant aquesta trobada, celebrada en el marc de la Setmana d’Alt Nivell de les Nacions Unides.
El president del Govern intervé en el Diàleg interactiu de la Cimera del Futur.
El president del Govern intervé en el Diàleg interactiu de la Cimera del Futur el 23/09/2024. Pedro Sánchez assisteix al dinar de treball ofert pel canceller de la República Federal d’Alemanya, Olaf Scholz.
Seu de les Nacions Unides, Nova York (Estats Units)
El president del Govern, Pedro Sánchez, ha iniciat avui el seu viatge a Nova York per participar a la Setmana d’Alt Nivell de les Nacions Unides, coincidint amb el 79è període de sessions de l’Assemblea General de les Nacions Unides.
El lema que les Nacions Unides han escollit per a aquesta edició és: «Sense deixar ningú enrere: Actuant junts per l’avanç de la pau, el desenvolupament sostenible i la dignitat humana per a les generacions presents i futures», reflecteix les grans preocupacions globals i enllaça amb els eixos de la Cimera del Futur, el gran esdeveniment que s’organitza en paral·lel a l’Assemblea General de les Nacions Unides i en la qual ha participat el president del Govern.
La Cimera del Futur s’ha constituït com un dels fites principals d’un procés ambiciós que té per objectiu enfortir la governança internacional, la confiança en el multilateralisme i la capacitat de les Nacions Unides.
Durant la Cimera, els líders mundials han aprovat el ‘Pacte pel Futur’, que consta de cinc capítols que inclouen el desenvolupament sostenible i el finançament per al desenvolupament; la pau i seguretat internacionals; la ciència, tecnologia, innovació i cooperació digital; la joventut i les noves generacions i la transformació de la governança mundial. Així mateix, s’han aprovat dos annexos al Pacte del Futur, negociats per separat, com són el ‘Pacte Mundial Digital’ i la ‘Declaració de les Generacions Futures’.
En aquest sentit, el president del Govern ha subratllat que la Cimera del Futur és un pas clau per impulsar una governança del sistema multilateral més eficaç, inclusiva i justa. A més, ha compartit que Espanya treballa a favor de la necessària reforma de les Nacions Unides i les seves institucions, i ha reafirmat la vigència de l’»extraordinari cabal d’aquesta Organització: el respecte al Dret Internacional, al Dret Internacional Humanitari i a la pròpia Carta de les Nacions Unides».
En segon lloc, Pedro Sánchez ha recalcat que «volem un futur amb més i millor cooperació internacional, que ens permeti avançar en el compliment de l’Agenda 2030». Per això, ha expressat que, com a amfitrió de la IV Conferència Internacional sobre Finançament per al Desenvolupament, que acollirà Sevilla al juny de 2025, Espanya vol consensuar mesures concretes que permetin mobilitzar tots els recursos i polítiques per impulsar el desenvolupament sostenible.
Per aconseguir-ho, el president del Govern ha destacat la necessitat d’enfortir els Bancs Multilaterals de Desenvolupament i una fiscalitat més justa, de polítiques tributàries més eficaces i transparents. També ha parlat de mesures «com un impost mínim global sobre les grans fortunes», i de la plena implementació dels dos pilars de l’OCDE i el G20 sobre la fiscalitat de les multinacionals.
Finalment, ha advocat per un desenvolupament responsable de la Intel·ligència Artificial (IA) i la resta de noves tecnologies. En aquest sentit, ha posat en valor la creació per part d’Espanya de la primera agència de supervisió d’IA del món. «Des del valor d’aquesta experiència, defensem que les Nacions Unides juguin un paper clau en la definició d’un sistema de governança mundial per a aquesta tecnologia», ha conclòs.
Pedro Sánchez ha intervingut també en un dels diàlegs interactius que s’han organitzat durant la Cimera del Futur, sota el lema ‘Millorant el sistema global per a les generacions actuals i futures’, un espai de conversa en què el president del Govern ha destacat la necessitat d’abordar tres desafiaments crítics, com el clima, la igualtat de gènere i la defensa dels drets humans «perquè les generacions següents tinguin un futur just i sostenible».
En aquest sentit, i en referència a la igualtat de gènere, el president del Govern ha destacat la proposta d’Espanya d’elegir la primera dona secretària general de l’Organització i d’implementar l’alternança de gènere a la Presidència de l’Assemblea General de les Nacions Unides.
En referència a l’emergència climàtica, Pedro Sánchez ha subratllat que lluitar contra l’emergència climàtica per deixar un planeta habitable és «una qüestió de pura justícia intergeneracional». Així mateix, ha fet referència a la Cimera del Clima de Bakú com una oportunitat per adoptar una nova agenda del clima reforçada, justa i equitativa.
Dinar de treball sobre ‘Governança Global’, organitzat pel canceller d’Alemanya, Olaf Scholz
El president del Govern ha participat, juntament amb un grup reduït de líders, en un dinar de treball organitzat pel canceller alemany, Olaf Scholz, sobre governança global.
La reunió, que ha permès un debat profund entre líders, s’ha centrat en el seguiment de la Cimera del Futur, el multilateralisme, la governança global, l’arquitectura institucional de les Nacions Unides, el canvi climàtic i la governança de la Intel·ligència Artificial i l’arquitectura financera internacional.
Reunions bilaterals
El president del Govern ha mantingut també reunions bilaterals amb la primera ministra de Barbados, Mia Mottley, i amb el president de la FIFA, Gianni Infantino, per tractar temes d’interès global i la Candidatura de la FIFA 2030.
24/9/2024
Descubre más desde Isidora Cultural
Suscríbete y recibe las últimas entradas en tu correo electrónico.