Més de 43.000 persones han mort ja a Gaza a causa de l’ofensiva israeliana, que no fa més que empitjorar. Una missió conjunta de l’ONU al nord de Gaza va ajudar a traslladar alguns pacients, com aquesta nena, de l’Hospital Kamal Adwan a l’Hospital Al-Shifa.
Unes 100.000 persones segueixen atrapades al nord de Gaza en una situació crítica, mentre el Comitè Consultiu de l’organisme d’ajuda als refugiats palestins es reuneix davant la pretensió israeliana d’impedir-li portar a terme el seu mandat.
Després d’un cap de setmana de contínues operacions militars israelianes a tota la Franja de Gaza i especialment al nord, el personal humanitari de l’ONU va advertir el dilluns que la ja de per si greu situació de la falta d’ajuda «no fa més que empitjorar».
Més de 43.000 persones han mort ja a la Franja de Gaza a causa de l’ofensiva israeliana, segons l’últim informe del Ministeri de Sanitat, dels quals 13.500 són nens. Mentrestant, unes 100.000 persones segueixen atrapades al nord de Gaza en una situació crítica.
En 23 dies consecutius de setge israelià i de bloqueig de l’ajuda humanitària han mort uns mil gasetes al nord.
La responsable de l’ajuda humanitària de l’ONU va dir el dissabte que «tota la població del nord de Gaza corre el risc de morir», i va demanar la cessació immediata del «flagrant menyspreu per la humanitat bàsica» per part de les forces israelianes.
Aquest dilluns, el Ministeri de Sanitat ha demanat a qualsevol persona «que tingui habilitats quirúrgiques» que s’uneixi a l’equip de l’hospital Kamal Adwan de Beit Lahia, on Israel va detenir a la majoria del personal.
El Comitè Consultiu de l’Agència de l’ONU per als Refugiats Palestins (UNRWA), presidit per Espanya, va celebrar una reunió urgent entorn dels projectes de llei que vota aquest dilluns el parlament israelià per aturar les activitats de l’organisme.
«Si s’aproven, els projectes de llei faran impossible que UNRWA compleixi el seu mandat segons la Resolució 302(IV) (1949) de l’Assemblea General de l’ONU i impedirien de fet les operacions de l’Organisme als territoris palestins ocupats», va assenyalar el comitè en un comunicat.
D’altra banda, els ministres d’Afers Exteriors de Canadà, Austràlia, França, Alemanya, Japó, República de Corea i Regne Unit, van expressar la seva preocupació i van demanar a Israel que compleixi «amb les seves obligacions internacionals», permetent a la UNRWA continuar amb les seves operacions.
El primer projecte de llei busca aturar completament les operacions de la UNRWA a Israel, cosa que significaria el final del seu treball a Jerusalem oriental.
El segon projecte busca revocar les exempcions atorgades a l’Agència de l’ONU, entre elles el seu estatut d’immunitat.
El responsable de l’organisme, Philippe Lazzarini, va alertar a principis de mes al Consell de Seguretat que des del punt de vista operatiu, «tota la resposta humanitària a Gaza podria desintegrar-se».
«Políticament, la legislació anti-UNRWA, que forma part d’una campanya més àmplia per desmantellar l’Agència, busca despullar als palestins del seu estatus de refugiats, i canviar unilateralment els paràmetres per a una futura solució política», va continuar Lazzarini.
Els pacients estan sent traslladats entre hospitals com a part d’una missió de dos dies enmig de les hostilitats i les restriccions d’accés a Gaza.
Descubre más desde Isidora Cultural
Suscríbete y recibe las últimas entradas en tu correo electrónico.