Joseph Lewis i el lliurepensament a l’Espanya de 1932
El Socialista, número 7206 (12/03/1932)
Eduardo Montagut
A finals de l’hivern de 1932 va visitar Espanya Joseph Lewis (1889-1968), fonamental lliurepensador nord-americà, fundador i president de les Societats de Lliurepensadors d’Amèrica, a més de posar en marxa una editorial per difondre textos de lliurepensament. Entre les seves pròpies obres va destacar La tirania de Déu (1921).
En el 160è aniversari de la Primera Internacional
La premsa liberal i socialista va valorar la seva presència a Espanya. Pel que sembla, la raó de la visita estava en l’interès del nord-americà per comprovar el grau de poder de l’Església a Espanya, en el moment de la implantació de la República i per la política empresa en aquesta matèria. Hem d’entendre que el canvi radical produït en la qüestió religiosa a Espanya va cridar l’atenció al món, tant pel poder tradicional de l’Església al nostre país com pel propi canvi en si, el més important de tota la història contemporània espanyola. Un altre dels motius del seu viatge era potenciar la solidaritat i les relacions amb les organitzacions lliurepensadores a Espanya, i incorporar-les a l’Associació Internacional del Pensament Lliure, recentment constituïda a Brussel·les, i que comptava amb uns dos milions d’afiliats en aquells moments en diferents països. L’organització estava presidida per Terwegne, i es pretenia publicar un diari internacional anomenat La Pensée.
La raó de la visita de Joseph Lewis estava en l’interès del nord-americà per comprovar el grau de poder de l’Església a Espanya.
Lewis estava organitzant per a 1933 el primer Congrés internacional de Lliurepensament a Washington, on es pretenia inaugurar un monument al lliurepensador Ingersoll. Hem de recordar que Robert G. Ingersoll (1833-1899), conegut com el «Gran Agnòstic», constitueix una figura clau en la història del lliurepensament. El comitè constituït amb aquesta finalitat estava compost per Bernard Shaw, Einstein, sir Arthur Keith i Fernando de los Ríos, figures de gran renom.
Masoneria i lliurepensament peruans: la figura de Christian Dam
El periòdic El Socialista explicava que Lewis s’havia endut una impressió immillorable del “renaixement civil d’Espanya, tan d’acord amb la nostra tradició liberal”. Pel que sembla, havia recomanat continuar la tasca empresa perquè la reacció “era forta i estava al caire”.
Hem consultat el número del 12 de març de 1932 d’El Socialista.
Descubre más desde Isidora Cultural
Suscríbete y recibe las últimas entradas en tu correo electrónico.
Deja una respuesta