En un escenari global cada vegada més turbulent, el president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, ha instat la comunitat internacional a avançar cap a un lideratge més inclusiu a l’Organització de les Nacions Unides (ONU). En la seva intervenció davant l’Assemblea General, Sánchez va destacar la importància que, per primera vegada, l’ONU compti amb una Secretària General, subratllant que «parlar de feminisme és parlar de drets humans», i que tant la Secretaria General com la presidència d’aquesta Assemblea haurien de recaure en dones.
Multilateralisme sota pressió
Sánchez va advertir que el multilateralisme es troba actualment sota «una enorme pressió», afectant profundament tres pilars essencials per al progrés de les nacions: la pau, la democràcia i el desenvolupament. Aquesta tensió global, va afirmar, ha exacerbat conflictes i ha posat en risc l’estabilitat en diverses regions del món.
Conflictes creixents
El president espanyol va alertar que, per primera vegada en dues dècades, ha augmentat el nombre de conflictes a nivell mundial. Referint-se a la guerra a Ucraïna, Sánchez va condemnar l’agressió de Rússia com un atac no només contra Ucraïna, sinó contra la comunitat internacional en el seu conjunt. «Una agressió que no hauria de prolongar-se ni un dia més», va subratllar.
En relació amb la situació a l’Orient Mitjà, Sánchez va expressar la seva preocupació per l’escalada de violència a Palestina i la seva extensió al Líban, qualificant aquesta crisi com «de màxima gravetat». Va fer una crida urgent a un alto el foc, l’alliberament dels ostatges i l’accés immediat de l’ajuda humanitària a les zones afectades.
Democràcia i drets humans a Veneçuela
Sánchez va reafirmar el «compromís inquebrantable» d’Espanya amb la democràcia i els drets humans a Veneçuela. Va destacar la necessitat de respectar la voluntat del poble veneçolà, instint que el recompte electoral es realitzi de manera transparent i verificable, assegurant que Espanya continuarà donant suport als esforços internacionals per garantir eleccions lliures i justes al país sud-americà.
Lideratge feminista i acció climàtica
En un gir cap a les polítiques d’igualtat de gènere, Sánchez va reafirmar la seva aposta per una política exterior feminista. El president espanyol va ressaltar que el lideratge de l’ONU ha de reflectir aquest enfocament i va urgir que una dona ocupi el càrrec de Secretària General, assegurant que la igualtat de gènere és un component indispensable per a la justícia social i el progrés global.
A més, Sánchez va reiterar la urgència d’enfrontar la crisi climàtica, advocant per l’eliminació dels combustibles fòssils i una transició cap a les energies renovables com l’única alternativa viable per preservar el planeta.
Amb aquest ferm missatge, Espanya ha reafirmat el seu compromís amb un món més just, democràtic i inclusiu, instint l’ONU a prendre mesures decisives per abordar els desafiaments més urgents del segle XXI, amb un lideratge que reflecteixi millor la diversitat i equitat global.
25/9/2025
Descubre más desde Isidora Cultural
Suscríbete y recibe las últimas entradas en tu correo electrónico.