L’any 1953 va ser clau per a la pervivència del franquisme, com és ben sabut, gràcies a l’espaldarada diplomàtica que van suposar el Concordat amb la Santa Seu i, sobretot, pels acords hispano-nord-americans. La Dictadura sortia del seu ostracisme internacional, i Franco podia pensar que tenia assegurat el seu poder.
En aquest context diverses organitzacions polítiques, sindicals i professionals democràtiques europees van protestar o van plantejar propostes contra aquest fet. En aquest breu apunt ens acostem al que van fer els estudiants socialistes d’Àustria.
Naturalesa i socialdemocràcia: el cas austríac
Efectivament, en el X Congrés Nacional d’Estudiants Socialistes, celebrat el primer de novembre de 1953 a Viena, es va aprovar una resolució en la qual s’expressava la protesta del Congrés contra la presència, cada dia major, de representants de l’Espanya franquista en congressos i reunions internacionals.
Els estudiants socialistes austríacs exigien que tots els representants de l’Espanya franquista fossin exclosos dels congressos internacionals, organitzats per organitzacions democràtiques, i encarregaven als seus representants que lluitessin en tots els fòrums contra el que consideraven assajos de popularitzar l’últim residu del feixisme a Europa.
Els estudiants d’Àustria van aprofitar, a més, l’ocasió per declarar la seva solidaritat amb l’esforç dels espanyols a l’exili en el seu treball per substituir el règim de Franco per un govern democràtic, amb prèvia consulta a la voluntat nacional, amb la finalitat de restaurar la democràcia.
El comunicat va ser publicat per El Socialista en el seu número del 31 de desembre de 1953.
Article dels estudiants socialistes d’Àustria al qual fa referència aquest apunt d’història. (El Socialista 31 de desembre de 1953)
Descubre más desde Isidora Cultural
Suscríbete y recibe las últimas entradas en tu correo electrónico.